De verschillen binnen olijfolie

Misschien heb je het allemaal al weleens voorbij zien komen, de termen (milde) olijfolie en olijfolie. Alleen wat is het verschil nou eigenlijk? En wanneer gebruik je welke olijfolie? Maakt het verschil uit met welke je kookt, bakt en welke je voor de salade gebruikt? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over olijfolie.

De persing van de olijfolie

Het grote verschil tussen ‘ normale’ olijfolie en extra vierge olijfolie zit in de persing van de olijven. Extra vierge olijfolie wordt geproduceerd van de eerste, koude persing van de olijven. Deze olijven worden niet verhit. Later in het proces gebeurd dit wel om meer olie te kunnen onttrekken van de olijven. De kleur en de smaak van de olijfolie zijn afhankelijk van de soort olijven. Dit varieert van lichtgeel tot diepgroen en je vind ook smaken die boterig, grassig en peperig zijn. De prijzen wisselen afhankelijk of de olijfolie uit de fabriek komt of ambachtelijk gemaakt is. Bij kleinere producenten kunnen de prijzen gigantisch oplopen en dit is dan te vergelijken met een goede wijn. Op het moment dat de olie geperst wordt dan worden de smaak en de zuurgraad van de olie beoordeeld voordat beslist wordt of hij extra vierge genoemd mag worden. Het grote verschil zit hem in het feit dat de gewone olijfolie geraffineerd is. Dit betekent dat de olijven verhit en afgekoeld zijn. De onzuiverheden worden gedurende dit proces verwijderd, maar dat betekent tevens dat een gedeelte van de smaak verloren gaat. Deze olijfolie is dan ook een stuk neutraler van smaak.

Op welk moment gebruik je welke olijfolie

Afhankelijk van het doel waarvoor je de biologische olijfolie gebruikt kies je welke versie je gebruikt. De smaak van extra vierge olijfolie verdwijnt zodra je het verhit en daarom is deze beter geschikt voor het op smaak brengen van koude gerechten, of voeg je het pas toe aan warme gerechten op het laatste moment. Als je kookt of bakt kan je beter een gewone olijfolie gebruiken.